Του Ζαχαρία Αδ. Καλαϊτζάκη

 

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 8:18 μ.μ.

Δέχομαι κλήση στο κινητό μου από τηλέφωνο που δεν είχα αποθηκευμένο στις επαφές. Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου η κυρία Μαρία (το όνομα το πραγματικό της). Είναι μεγάλη σε ηλικία, έχει χάσει τον σύζυγό της και ζει μόνη της χωρίς τα παιδιά της. Με φωνή που δύσκολα βγαίνει και δεν την καταλαβαίνω, μου λέει πως εγκατέλειψε το σπίτι της εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που καίει την Βαρυμπόμπη και διαμένει σε ξενοδοχείο. Προσπαθώ να την ηρεμήσω γιατί το σπίτι της είναι ασφαλισμένο και της λέω ότι το πρωί θα ενημερώσω την ασφαλιστική εταιρία και θα επικοινωνήσω μαζί της.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 9:23 π.μ

Επικοινωνώ μαζί της, αφού ήθελα πρώτα να βεβαιωθώ για κάποιους επιπλέον όρους του ασφαλιστηρίου, της λέω ότι θα καλυφθούν και τα έξοδα διαμονής στο ξενοδοχείο, και πως θα επικοινωνήσω άμεσα με την ασφαλιστική εταιρία για να σταλεί πραγματογνώμονας ώστε να εκτιμήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν. Κλείνουμε το τηλέφωνο, καλώ άμεσα τον κλάδο ζημιών της εταιρίας και μου λένε να στείλω email με τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου και τον αριθμό κινητού της πελάτισσάς μου. Με διαβεβαιώνουν ότι θα ενεργήσουν άμεσα.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 10:29 π.μ.

Την ενημερώνω ότι θα επικοινωνήσουν μαζί της και να έχει μαζί της το κινητό .Μου απαντά ότι ήδη έκλεισε ραντεβού και θα έρθουν εντός της ημέρας. Ρωτάω να μάθω για το μέγεθος της καταστροφής ,το οποίο όμως δεν μπορεί να προσδιορίσει γιατί χρειάζεται κάποιος να ανέβει με μια σκάλα στην κεραμοσκεπή, αν κατάλαβα καλά, επειδή εκείνη δεν μπορεί. Στην προσπάθεια πάντως που είχε κάνει για να μπει μέσα στο σπίτι, δεν τα κατάφερε γιατί η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή.

Παρασκευή 6 Αυγούστου 9:46 π.μ

Την καλώ στο κινητό της και δεν απαντά. Μετά από είκοσι λεπτά, έχοντας δει την κλήση μου, παίρνει πίσω. Την ρωτάω αν ήρθε ο πραγματογνώμονας και ποια είναι η εκτίμησή του. Μου λέει ότι ήρθε, έκρινε πως οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και ότι το σπίτι σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορεί να κατοικηθεί. Την καθησυχάζω λέγοντάς της πως είναι πλήρως ασφαλισμένη μέχρι του ποσού των 130.000 ευρώ και επιπλέον για έξοδα κατεδάφισης, αμοιβές μηχανικών και αρχιτεκτόνων καθώς και τις δαπάνες διαμονής στο ξενοδοχείο. Την ενημερώνω επίσης ότι η αποζημίωση θα καταβληθεί, ασχέτως αν επιλέξει να προβεί σε αποκατάσταση των φθορών ή να μείνει αλλού.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 11 π.μ.

Επικοινωνώ μαζί της και της ζητάω να μου στείλει η κόρη της με email σε φωτογραφία τον αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού της λογαριασμού για να της καταβάλει η ασφαλιστική εταιρία μία προκαταβολή ώσπου να ολοκληρωθεί ο φάκελος της πραγματογνωμοσύνης.

Την κυρία Μαρία την γνώρισα από σύσταση το 2008. Της πρότεινα να ασφαλίσει την περιουσία της για πυρκαγιά και όταν με ρώτησε για τα ασφάλιστρα που θα πρέπει να καταβάλει, της απάντησα ότι πρόκειται για λιγότερα από εκατό ευρώ ετησίως (κάτω από δέκα ευρώ το μήνα). Συμφώνησε και προχωρήσαμε στην συνεργασία μας.

Ως επίλογο θα ήθελα να γράψω ότι οι λόγοι που αξίζει να ασφαλίσει κάποιος την περιουσία του είναι οι εξής:

· Το υψηλό επισκευαστικό κόστος των ζημιών που μπορεί να αφορά ακόμα και ολόκληρο το ακίνητο. Απαλλάσσομαι λοιπόν από αυτό το κόστος και το μεταθέτω στην ασφαλιστική εταιρία.

· Αν έχω καταφέρει να αποταμιεύσω ένα κεφάλαιο, θα πρέπει να το διαθέσω για την αποκατάσταση των ζημιών είτε ολόκληρο είτε σημαντικό του μέρος. Πάνε λοιπόν χαμένοι οι κόποι μιας ζωής.

· Αν δεν έχω αποταμιεύσεις, θα πρέπει είτε να αποπληρώνω τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου ένα στεγαστικό δάνειο είτε να ενοικιάσω κάποιο άλλο σπίτι και να καταβάλλω στο εξής ένα μηνιαίο μίσθωμα. Επομένως η ασφάλιση κατοικίας αποτελεί παράλληλα και προστασία του μελλοντικού μου εισοδήματος.

· Για εμένα η ασφάλιση κατοικίας , εκτός από την ηρεμία και την σιγουριά που παρέχει στην οικογένειά μου, είναι προστασία και ενός από τα πολυτιμότερα αγαθά που διαθέτω και αυτό είναι ο χρόνος. Ο χρόνος που αφιερώνω στους αγαπημένους μου ανθρώπους, ο χρόνος που είμαι κοντά στα παιδιά μου όταν επιστρέφουν από το σχολείο, ο χρόνος που παίζουμε και βγαίνουμε βόλτα. Αυτόν τον χρόνο που δεν γυρίζει πίσω, τον ‘’αγοράζω’’ με ένα μικρό ασφάλιστρο. Είναι ο χρόνος που θα έχανα προσπαθώντας να εξασφαλίσω ένα επιπλέον μηνιαίο εισόδημα για ένα σπίτι που σήμερα το έχω.

Υ.Γ. Για την πλήρη ακρίβεια του χρόνου των τηλεφωνικών επικοινωνιών με βοήθησαν οι αποθηκευμένες κλήσεις στο κινητό μου τηλέφωνο.

Share This