Ομαδικά συνταξιοδοτικά

Ευχάριστη είδηση προέκυψε για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης από το πολυνομοσχέδιο 4172, καθώς γίνεται πλέον περισσότερο ελκυστική, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, η ασφάλιση στελεχών και εργαζομένων από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται.

Συγκεκριμένα, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, η φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων από την είσπραξη του ασφαλίσματος (του ποσού που εισπράττουν από την ασφαλιστική εταιρεία) περιορίζεται και έτσι εκτιμάται πως αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις θα απευθυνθούν στην ασφαλιστική βιομηχανία για να χαράξουν μια πολιτική κινήτρων προς όφελος των εργαζομένων τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η πρόθεση μιας επιχείρησης να ανταμείψει με bonus ή με πρόσθετη αμοιβή κάποιους από τους εργαζομένους της. Το ποσό αυτό αν δοθεί με τη μορφή πρόσθετου εισοδήματος, εντάσσεται στη φορολογική κλίμακα του εργαζόμενου και αν συνεκτιμηθεί και η «εισφορά αλληλεγγύης», τότε η συνολική φορολογική του επιβάρυνση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 55%.

Αν αντίθετα, το ποσό αυτό που θέλει να καταβάλει η εταιρεία χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος, τότε:

α) Αν ο εργαζόμενος εισπράξει το ασφάλισμα είτε στη λήξη του συμβολαίου, είτε μετά το 60ό έτος της ηλικίας του, ή όταν συνταξιοδοτηθεί ανεξαρτήτως ηλικίας, ή ακόμη κατά την ημέρα της απόλυσής του αν απολυθεί, τότε θα φορολογηθεί με 10% για τα πρώτα 40.000 ευρώ και με 20% για το όποιο επιπλέον ενδεχόμενο ποσό. Η φορολογική επιβάρυνση είναι πολύ χαμηλότερη, όμως η επιλογή αυτή απαιτεί από τον δικαιούχο να θυσιάσει κάποια μετρητά ώστε μελλοντικά να εισπράξει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό ως σύνταξη.

β) Αν όμως ο εργαζόμενος επιλέξει να εισπράξει σε σύντομο χρονικό διάστημα το ποσό, σπάζοντας πρόωρα το συνταξιοδοτικό του συμβόλαιο, τότε θα επιβαρυνθεί με φόρο 15% έως τα πρώτα 40.000 ευρώ και με 30% για το όποιο επιπλέον ποσό. Αντίθετα, πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η σχετική φορολογική επιβάρυνση ήταν ανώτερη γιατί ξεκινούσε από το πρώτο ευρώ.

Ευνοϊκότεροι φορολογικοί συντελεστές ισχύουν και στην περίπτωση των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων, σε περίπτωση που οι δικαιούχοι αποφασίσουν να σπάσουν πρόωρα το συμβόλαιό τους.

Τέλος, εξακολουθεί να ισχύει η φοροαπαλλαγή των εργαζομένων για ασφάλιστρα κάλυψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που καλύπτουν οι εργοδότες, για ποσά έως 1.500 ευρώ ανά έτος και απασχολούμενο.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα: 210 6832641, 210 6810843 και 6944354726 ή συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Χρήσιμη ενημέρωση για τον καθορισμό των μελλοντικών μας επιλογών.


Το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφορά μόνο τη χώρα μας όπως πολλοί πιστεύουν. Υπάρχει σχεδόν σε όλα τα κράτη, που για χρόνια έκτιζαν το μέλλον των πολιτών τους στο λεγόμενο αναδιανεμητικό σύστημα ασφάλισης. Για να το πούμε άλλη μια φορά απλά, αναδιανεμητικό είναι το συνταξιοδοτικό σύστημα που οι εισφορές των εργαζομένων δεν αποταμιεύονται για τις δικές τους συντάξεις, αλλά καταβάλλονται αυτόματα στους ήδη συνταξιούχους. Όσοι λοιπόν βρίσκονται σήμερα στον εργασιακό βίο θα συνταξιοδοτηθούν από τους μελλοντικούς εργαζόμενους..

Σχεδίασε το μέλλον σου γιατί εκεί πρόκειται να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου !

Μαρκ Τουέιν


  • Σκεφτείτε μέσα από αυτό που επιθυμείτε να είστε αύριο. Για να υλοποιηθεί μία ιδέα, μία σκέψη, ένα όνειρο ζωής πρέπει πρώτα να έχει πραγματοποιηθεί στο μυαλό σας. Αν πραγματικά το θέλετε, τότε σίγουρα θα γίνει. Χρειάζεται όμως προγραμματισμός και να ζείτε με αυτόν το στόχο. Μία παλιά κινέζική παροιμία λέει: Η καλύτερη χρονική στιγμή για να φυτέψεις ένα δένδρο ήταν πριν από είκοσι χρόνια..η επόμενη καλύτερη στιγμή είναι τώρα !

Γνωρίζω σήμερα τη σύνταξη που θα εισπράττω αύριο..


  • Επιλογή του ποσού της σύνταξης ή του εφάπαξ
  • Επιλογή της ηλικίας συνταξιοδότησης
  • Επιλογή μεταξύ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων
  • Υπεραποδόσεις πέραν του εγγυημένου επιτοκίου
  • Δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για προστασία από τον πληθωρισμό
  • Καταβολή ενός σημαντικού κεφαλαίου στα αγαπημένα πρόσωπα σε απώλεια ζωής
Share This