210 6832641 - 210 6810843 - 6944354726
Λόγοι απόκτησης ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος

Τρέχοντα έξοδα

Οι βασικές καθημερινές ή μηνιαίες δαπάνες της ζωής σας θα συνεχίσουν να υφίστανται και στη διάρκεια των συντάξιμων ετών, όπως λειτουργικά έξοδα σπιτιού (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση, συντήρηση), οικογενειακές υποχρεώσεις, προσωπικά έξοδα κ.ά.

Πληθωρισμός
Υπάρχει η πιθανότητα η σύνταξη από τον Κοινωνικό Φορέα να μην αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο πιθανώς θα κινείται ο πληθωρισμός. Αυτό μπορεί να απαξιώσει σταδιακά τη σύνταξή σας, μειώνοντας την αγοραστική της δύναμη. Μια κατάλληλα υπολογισμένη συμπληρωματική σύνταξη μπορεί να μειώσει την επίδραση του πληθωρισμού και να σας βοηθήσει στη διατήρηση του επιπέδου της ζωής σας σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Δαπάνες Υγείας
Θα πρέπει από σήμερα να αναλογιστείτε πιθανές αυξημένες δαπάνες υγείας που θα αντιμετωπίσετε στο μέλλον. Είναι καλό να έχετε υπόψη ότι κατά μέσο όρο οι δαπάνες για την υγεία είναι από 2,5 έως 5 φορές μεγαλύτερες στην τρίτη ηλικία συγκριτικά με την περίοδο που εργάζεστε.

Αλλαγή τρόπου ζωής
Αλλαγές στην οικογενειακή σας κατάσταση όπως ένας γάμος, ένα διαζύγιο, η ευθύνη για παιδιά ή για υπερήλικους γονείς συνήθως συνεπάγονται επιπλέον έξοδα. Καλό είναι να εκτιμήσετε κάθε ενδεχόμενο.

Χόμπι, ταξίδια
Μπορεί όταν θα βρίσκεστε στην τρίτη ηλικία να θελήσετε να ανακαινίσετε την κατοικία σας, να αλλάξετε το αυτοκίνητό σας, να μετακομίσετε σε δικό σας αγρόκτημα στην επαρχία ή ακόμη να ταξιδέψετε στο εξωτερικό. Η πραγματοποίηση αυτών των επιθυμιών επίσης κοστίζει και πρέπει να προβλέψετε πώς θα τις χρηματοδοτήσετε.

Εκτακτες υποχρεώσεις
Δεν είναι εύκολη υπόθεση να δανειστείτε χρήματα από τράπεζα σε προχωρημένη ηλικία και γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να έχετε πάντα ένα κεφάλαιο έκτακτης ανάγκης.

Πηγή:Μάκης Αποστόλου

Share This