Τα απαραίτητα βήματα του «κύκλου της ολοκλήρωσης» για μια άνετη ζωή μετά τον τερματισμό του εργασιακού μας βίου. Η ευλαβική και χωρίς ρίσκο αποταμίευση του «μαγικού» 10% και οι σχετικοί κίνδυνοι. Γράφει ο Ζ. Καλαϊτζάκης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 8/1/2018 στο  

Στην αρχή κάθε χρόνου ανταλλάσσουμε ευχές και εκφράζουμε τις επιθυμίες μας. Συνήθως όμως αυτές παραμένουν απλές ευχές, γιατί τις επόμενες ημέρες τις ξεχνάμε και δεν κάνουμε αυτά που πρέπει για να τις υλοποιήσουμε, όσο φυσικά αυτό περνάει από το χέρι μας.

Συνηθισμένες επιθυμίες είναι:

• Το νέο έτος πρέπει να χάσω κιλά.

• Πρέπει κάποια στιγμή να κόψω το τσιγάρο.

• Πρέπει να αρχίσω να γυμνάζομαι.

• Πρέπει να αφιερώνω παραπάνω χρόνο στην οικογένειά μου.

• Θέλω να βελτιώσω τα Αγγλικά μου.

• Θέλω να απαλλαγώ από τις πιστωτικές κάρτες και τα χρέη μου.

• Θέλω να μπορέσω να αρχίσω να μαζεύω χρήματα για το μέλλον.

Από το «θέλω» και το «πρέπει» μέχρι «θα το κάνω» υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η απόσταση όμως μέχρι το πρώτο βήμα είναι μικρή. Πολύ μικρή, αρκεί να το επιθυμούμε. Ό,τι είμαστε σήμερα είναι αποτέλεσμα όσων κάναμε χθες και αυτό που θα είμαστε αύριο το αποφασίζουμε σήμερα. Μια σκάλα για να την ανέβουμε πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα, το ίδιο και μια βουνοκορφή. Ένα πιάτο φαγητό το τρώμε την κάθε μπουκιά χωριστά και ένα βιβλίο γράφεται σελίδα-σελίδα.

Το σχεδιάγραμμα είναι «δανεισμένο» από το βιβλίο «Η επιτυχία βήμα-βήμα» του Jack Canfield

Ο Κύκλος της Ολοκλήρωσης έχει συγκεκριμένα βήματα, που αν εφαρμοστούν, η επιτυχία δεν είναι και τόσο μακρινή. Όλοι όσοι είναι σήμερα επιτυχημένοι, είχαν ένα σχέδιο που το άρχισαν, το συνέχισαν και το τελείωσαν.

• ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ πώς θέλετε να ζήσετε αύριο. Οραματιστείτε, κοιτάξτε μπροστά και σκεφτείτε ότι είστε οικονομικά ελεύθεροι. Αποφασίστε αν θα εξαρτάστε από την κρατική σας σύνταξη ή αν θα έχετε μια χρηματοροή από διαφορετικές πηγές εισοδημάτων. Αποφασίστε αν θέλετε να βγαίνετε με τους φίλους σας, να κάνετε ταξίδια, να μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας αν σας χρειαστούν, να έχετε υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη. Η οικονομική ελευθερία σάς απελευθερώνει χρόνο για να κάνετε όσα αγαπάτε.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ τους τρόπους που θα σας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Η φράση «Θέλω να ζω άνετα όταν θα σταματήσω να εργάζομαι» δεν λέει τίποτα. Αν όμως πείτε: «Θα αποταμιεύω το 10% του εισοδήματός μου, για να έχω επιπλέον 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα στα 65 μου», αυτό λέγεται προγραμματισμός.

Η ευλαβική και χωρίς ρίσκο αποταμίευση του μαγικού 10% μπορεί να οδηγήσει σε μία άνετη ζωή. Οι επενδύσεις σε μετοχές και ακίνητα μπορούν να δημιουργήσουν πλούτο, αλλά, αν δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας και οι απαραίτητες γνώσεις, να οδηγήσουν στην οικονομική καταστροφή.

Προγραμματίστε, διδαχτείτε από εκείνους που τα κατάφεραν πριν από εσάς, γνωρίστε τους είτε προσωπικά είτε μέσα από τα βιβλία τους και ακολουθήστε την πορεία τους. Κάνετέ τους μέντορές σας και αφήστε τους να σας οδηγήσουν στην επιτυχία.

• ΑΡΧΙΣΤΕ και προχωρήστε στη δράση, γιατί οτιδήποτε εξαιρετικό κι αν έχετε διαβάσει ή ακούσει, αν δεν το εφαρμόσετε, δεν οδηγεί πουθενά. Γνώση ανεφάρμοστη δεν είναι γνώση. Αρχίστε τώρα, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος εχθρός των ονείρων σας από την αναβλητικότητα.

• ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ προς την υλοποίηση του στόχου σας, χωρίς να επηρεάζεστε από παράγοντες που σας αποπροσανατολίζουν. Οι περισσότεροι σταματάνε στη μέση του δρόμου και όταν περάσουν τα χρόνια, λένε: «Αν είχα μυαλό, δεν θα ήμουν σήμερα σε αυτή την κατάσταση». Το ακούω συχνά τελευταία και σίγουρα θα το έχετε ακούσει κι εσείς. Προσέξτε στη διαδρομή σας τους «ειδήμονες» και «παντογνώστες» και να ζητάτε συμβουλές μόνο από αυτούς που έχουν πάει εκεί που θέλετε να πάτε.

• ΤΕΛΕΙΩΣΤΕ αυτό που αρχίσατε. Είναι η δικαίωση της προσπάθειάς σας. Είναι αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίζετε από εκείνους που δεν ξεκίνησαν ποτέ κι από όσους εγκατέλειψαν στην πορεία.

• ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΤΕ ό,τι δημιουργήσατε. Τώρα είστε νικητές. Έχετε φτάσει στην Οικονομική Ελευθερία. Έχετε επιτύχει τον στόχο σας. Δεν σας χάρισαν τίποτα, αλλά το αποκτήσατε. Τώρα πλέον γνωρίζετε ότι μπορείτε να πετύχετε ό,τι και αν σκεφτείτε, αρκεί να το θελήσετε και να το πιστέψετε. Είστε πλέον σε θέση να μεταδώσετε τη σοφία σας στα παιδιά σας και σε οποιονδήποτε άλλον, διδάσκοντάς τους όσα μάθατε και όσα οι ίδιοι εφαρμόσατε.

 

* Ο Ζαχαρίας Καλαϊτζάκης είναι Σύμβουλος Ιδιωτικής Ασφάλισηςwww.syntaxeis.gr

Share This